Aurajoen Nuorkauppakamari toteuttaa räpylätempauksen puhtaamman jokirannan puolesta

IMG_0024

Viivi Naatula, Marjo Leino ja Irene Mattila räpylätouhuissa

 

Aurajokirantaan ja Logomon ympäristöön on ilmestynyt keltaisia räpylänjälkiä, joista syntyy polkuja lähimmille roskakoreille. Räpylöiden tarkoituksena on kannustaa ihmisiä pitämään Turun kadut yhdessä siistinä. Idean takana on Aurajoen Nuorkauppakamari.

Räpylät sijaitsevat Aurasillan ja Kirjastosillan välisellä alueella molemmin puolin jokea. Räpylöitä on painettu myös Logomon ympäristössä oleville roskakoreille. Räpyläteema kumpuaa Aurajoen Nuorkauppakamarin Seppo Ankka -maskotista.

– Idea on lähtöisin Kööpenhaminasta, jossa on painettu vihreitä jalanjälkiä roskakorien ympärille. Roskaaminen vähentyi jälkien avulla selvästi, kertoo tapahtumavastaava Irene Mattila Aurajoen Nuorkauppakamarista.

– Toivottavasti myös turkulaiset ottavat tämän positiivisen tempauksen omakseen. Ympäristönsuojelu lähtee jokaisen ihmisen pienistä, hyvin arkisistakin valinnoista. Roskien vieminen roskakoriin on hyvä ensimmäinen askel.

Räpylöiden toimivuus perustuu psykologiaan

Räpylätempauksella pyritään ”tuuppaamaan” ihmisiä toimimaan oikein. Termi nudging eli tuuppaaminen on peräisin käyttäytymispsykologiasta. Ihmisten valintoja voidaan ohjailla tekemällä pieniä muutoksia tilanteisiin, joissa he tekevät päätöksiä.

– Räpylät eivät rajoita ihmisen valinnanvapautta, vaan hänelle jätetään mahdollisuus valita myös ”huonompi” vaihtoehto. Tuuppaamista on tutkittu ja hyödynnetty maailmalla paljon, Mattila kertoo.

Räpylätempaus on osa Suomen Nuorkauppakamarit ry:n ja Baltic Sea Action Group -säätiön Intohimona Itämeri -projektia. Siinä Suomen 70 nuorkauppakamaria toteuttavat erilaisia projekteja ja tempauksia Itämeren hyväksi.

IMG_0057 IMG_0034

Turun kaupunki yhteistyökumppaneineen haluaa tehdä Turusta entistäkin siistimmän ja viihtyisämmän. Jokainen voi osallistua näihin talkoisiin omilla teoillaan ja ideoillaan sekä jakaa niitä sosiaalisessa mediassa tunnuksella #siistiturku. Kehittämisideoita voi välittää myös kaupungin Paikalla-palautepalvelussa www.turku.fi/paikalla.

 

Yhteistyössä:

logo         Logomon logo          logo_mm

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös...