Kansainvälistä kokemusta rikkaampana

blogikuva

Eurooppa-palkintoja sateli Suomeen JCI European Conferencessa Turkin Istanbulissa!

 

Kirjoittaja: Ringa Masalin, kansainvälinen palkintotuomari
____

Nuorkauppakamaritoiminnassa vallitsee pitkät ja monipuoliset palkitsemisperinteet. Jopa niin monipuoliset, että toiminnassa vähän pidempäänkin mukana olleelle eri palkintosarjat, eri tasoilla tapahtuva palkitseminen sekä hakemisen ja tuomaroinnin periaatteet saattavat jäädä hämärän peittoon. Osallistuessani aluekokouksiin ja Maltan Eurooppakokoukseen, muistan gaalailloissa ihmetelleeni palkintojenjako-ohjelmanumeroita ymmärtämättä kaikkien eri palkintokategorioiden ynnä muun merkitystä. Epätietoisuuteni jäi vaivaamaan minua.

Silmiini osui alkuvuodesta Suomen Nuorkauppakamareiden ilmoitus, jossa haettiin palkintotuomareita vuoden 2015 Eurooppa- ja Maailmankokoukseen. Voisiko tämä olla mahdollisuuteni oppia ymmärtämään palkitsemiskäytäntöjä paremmin? Ilmoituksessa etsittiin henkilöitä, joilla on laaja-alaista näkemystä JC-toiminnasta, edustamaan Suomea palkintohakemusten arvioinnissa. Laaja-alaista JC-näkemystä kahden vuoden kamarikokemuksella? Internetin syövereistä löysin tiedon, että kamarimme jäsen Maria Arjonen oli muutama vuosi sitten toiminut vastaavassa pestissä. Kilautin kaverille ja Maria kannusti rohkeasti laittamaan hakemuksen sisään, vaikkei sitä kamarikokemusta ollut ehtinyt vielä järin paljon kertyä. Tartuin tuumasta toimeen ja kerroin hakemuksessa avoimesti, että haluan ennen kaikkia oppia uutta ja laajentaa näkemystäni JC-toiminnasta. Tärppäsi ja minut valittiin Tahkon kansallisessa vuosikokouksessa yhdeksi kolmesta Suomen Nuorkauppakamareiden palkintotuomarista.

Toukokuussa sain eteeni viisi hakemusta arvioitavaksi ennen kesäkuun Istanbulin Eurooppakokousta. Minulle valikoituneet hakemukset tulivat Belgiasta, Espanjasta, Tanskasta, Sveitsistä ja Briteistä kategoriasta Best Inter-organization Collaboration Project. Muutaman sivun mittaiset hakemukset tuli ahmittua läpi ja arvosteltua yhdessä illassa nettiportaalin kautta. Lukunautinnon aikana ei voinut muuta kuin ihailla miten upeita ja erilaisia projekteja eri kamareissa ja maissa toteutetaan. Samalla omat aivot lähtivät heti työstämään ideoita, mitä arvioitavista projekteista, tai ainakin osia niistä, voisi mahdollisesti soveltaa omassa kamarissa. Toisaalta jäin pohtimaan, osaammeko itse hyödyntää riittävästi mahdollisuutta hakea palkintoja kamarimme onnistuneille projekteille ja muille hienoille saavutuksille.

Arvioinnin jälkeen oli kutkuttavaa odottaa tietoa, nappaako joku arvioimistani hakemuksista palkinnon Istanbulissa. No nappasihan se, enkä yhtään ihmettele, että muutkin samaa hakemusta arvioineet tuomarit olivat antaneet sille korkeat pisteet. Erityisen hienoa olisi ollut olla mukana seuraamassa palkintojen jakoa paikan päällä Istanbulissa ja jopa tavata muita kansainvälisiä tuomareita sekä hakijoiden edustajia kasvotusten. Seuraavan hakemusnipun saan eteeni myöhemmin syksyllä, kun Japanin Maailmankokous lähenee marraskuussa. Odotan uutta lukuelämystä jo innolla!
Ringa Masalin

Haluan kannustaa kaikkia Ankkoja tarttumaan rohkeasti erilaisiin mahdollisuuksiin myös oman kamarimme ulkopuolella. Se on usein varsin avartavaa ja innostavaa. Ei kannata miettiä, onko homma itsellesi liian haastava tai omaatko riittävästi kokemusta sitä ajatellen vaan kysyä ja hakea rohkeasti. Onhan järjestön avulla tarkoitus oppia ja kehittyä. Tekemällä oppii parhaiten eikä sellaista välttämättä kannata tehdä, minkä jo osaa. Esimerkiksi tämä palkintotuomarin homma on kohtuullisen vähän työllistävä tehtävä, vaikkakin koko Suomen Nuorkauppakamareita edustavana erittäin vastuullinen sellainen. Homma hoitui sujuvasti meneillään olevan kamarimme rahastonhoitajan pestini ohella. Samalla se toi laajempaa perspektiiviä, kun kamarin sisäisten tehtävien ohella sai välillä hypätä kansainväliseen JC-maailmaan.

Prosessin aikana sain tarpeen mukaan sparrausta ja vastauksia kysymyksiini Suomen tuomarointitiimiltä projektia varten luodun yhteisen nettityötilamme kautta. Apuna olivat kansallinen palkintoassistentti Raisa Juntunen Oulun Nuorkauppakamarista sekä tuomarikollegat Minna Haataja Kajaanin Nuorkauppakamarista ja Leea Tolvas Helsingin Nuorkauppakamarista. Harvemmin minkään homman kanssa tarvitsee painia yksin vaan tukena on innostava tiimi, joka samalla tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua uusiin inspiroiviin ihimisiin. Etsivä löytää oman intohimonsa!

Lisätietoa Eurooppakokouksessa palkituista: http://www.jci.cc/jciprograms/en/awards/previouswinners (vaatii kirjautumisen)

Lisätietoa Suomen menestyksestä Eurooppakokouksessa: http://nuorkauppakamarit.fi/eurooppapalkintoja-suomeen/

Sinua voisi kiinnostaa myös...