Airisto-Velkuan kalastusalue kotiutti meritaimenia Saaristomerelle yhteistyössä Aurajoen Nuorkauppakamarin kanssa

Aurajoen Nuorkauppakamari toteutti Turun päivänä 2013 Ankkaralli-tapahtuman, jossa kerättiin varoja Itämeren tilan kohentamiseen. Tämän vuoden aikana yhteistyötä on tehty Airisto-Velkuan kalastusalueen kanssa. Ankkaralli-rahoilla tuettiin heidän meritaimenten kasvatus- ja istutustyötään. Ankkaralli-keväänä 2013 syntyneet meritaimenten poikaset siirrettiin tänä keväänä ”päiväkotiin” eli kasvamaan Antero Elorannan verkkoallaskasvatukseen Rymättylään.

Lokakuussa vajaan viiden kuukauden kasvatuksen jälkeen meritaimenet rasvaeväleikattiin ja vapautettiin kasvatuspaikkaansa.  Istukkaista 2000 kpl sai selkäevänsä alle numeroidun T-ankkurimerkin. Ankkaralli-kaloja merkittiin ja istutettiin saman verran kuin kisa-ankkoja myytiin eli 1630 kpl. Kalamerkkien palauttamisesta on tarkat ohjeet Luonnonvarakeskuksen verkkosivuilla. Merkkipalautuksien kautta saatuja tietoja tullaan tulevina vuosina käyttämään istutusstrategioiden suunnittelussa.

Airisto-Velkuan kalataloussuunnittelija Timo Saarisen mukaan vapaa-ajankalastajien meritaimensaaliit ovat olleet pitkään varsin heikkoja. Ammattikalastajille meritaimenen pyynti on ollut mahdotonta jo vuosikausia. Taimenverkkoja ei ole aikapäiviin pystynyt pitämään pyynnissä hylkeiden takia. Saarisen mukaan meritaimenen pitämiseksi kalastettavien lajien joukossa tarvitaan merellisten istutuksen lisäksi myös oikea-aikaisia joki-istutuksia vaellusikäisillä ja vastakuoriutuneilla poikasilla.

Mahdollisesti pyydyksiin joutuvat alamittaiset meritaimenet on vapautettava välittömästi. Airiston-Velkuan kalastusalue istutti jo huhtikuussa 2 300 kpl kaksivuotiasta meritaimenta Rymättylän Hämmärönsalmeen. Viime vuonna kalastusalue istutti meressä jatkokasvatettuja ja rasvaeväleikattuja meritaimenia kaikkiaan 3 000 kappaletta, joten ne ovat nyt kasvamassa pyyntikokoon. Osa näistä merkittiin yksilömerkillä ja saadut kalamerkit tulee palauttaa Luonnonvarakeskukseen.

Kuva2_ANKK_istutus_Patrik Fellman Kuva1_istutus_ANKK

Sinua voisi kiinnostaa myös...