JCI etiketti

JC-etiketti – Mitä se on?

JCI-Creed

JCI Creed on vuodelta 1946 (Milwaukee, Wiscons) ja se luetaan yleensä virallisten kokousten alussa esim. konferenssit, kansalliset ja kansainväliset kokoukset jne. Creed, joka on arvomaailmamme pohja, luetaan ja kuunnellaan aina seisten.

Tervehtiminen

Tervehtiminen on meille normaalia toimintaa joka-päiväisessä elämässä. Hyvin tyypillistä on, että ensimmäisellä kerralla kätellään ja uudelleen tavatessa halataan. Joten älä ylläty, jos joku uusi JC-tuttavuuskin halaa sinua jo ensimmäisellä kerralla tavatessanne!

Pukeutuminenkimwallenius

Pukeutumisella arvostat isäntää. Näillä säännöillä pärjäät JCI-kentällä varmasti mutta seuraathan aina myös järjestäjän antamia pukukoodeja.

Kamarissa ja alueella

 • kokoukset: business / vapaa
 • iltajuhlat: smokki tai tummapuku

Kansalliset kokoukset

 • tulojuhla: vapaa / teema
 • kokous: business / vapaa
 • iltajuhla: smokki tai tummapuku

Kansainväliset kokoukset

 • avajaiset: kansallispuku/ tumma puku
 • tulojuhla: tumma puku / business
 • isäntämaan ilta: business / vapaa
 • international nights: vapaa / ”Suomi” aiheinen
 • kokous / koulutukset: business / vapaa
 • iltajuhla: smokki tai tumma puku

Käyttäytyminen

Ensivaikutelma voi jopa antaa lähtemättömän jäljen, jota on vaikeaa muuttaa muuksi. Tilannetaju kannattaa muistaa. Mieti ketä edustat ja miten – oli ratkaisu ja valinta mikä hyvänsä – on tärkeää olla tietoinen mitä ja miksi viestii. Muistathan, että 90% viestinnästä on sanatonta!

Sinulla on mahdollisuus olla mm. oikaisemassa maailmalla Suomesta ja suomalaisista liikkuvia harhakäsi­tyksiä – tai olla tukemassa niitä.

Pinssin käyttö

Toivomme, että käytät jäsenpinssiä aina! Niin kaikissa JCI tilaisuuksissa kuin työelämässä. Pinssi kiinnitetään aina sydämen puolelle. Juhlapukeutumisessa käytetään vain pientä kullan-väristä juhlapinssiä. Senaattorit kantavat pinssiään myös juhlapukeutumisessa.

Erilaisia pinssejä

 • Kultapohjaisetkansallinen (NOM) ja kansainvälinen taso
 • Hopeapohjaiset: kamaritaso (LOM)
 • Phil Pugsley Patron ns. patruunapinssi, käytetään myös juhlapukeutumisessa
 • HUOM! IPP saa käyttää koko jäljellä olevan JC-toiminta-ajan IPP-pinssiä, mikäli se on viimeisin ”korkein virka”.
 • Uupunut kukko (miehille) tai Past JC -pinssi jäsenelle, joka on ikänsä vuoksi ”potkittu pois”
 • Kunniajäsenelle on useampia vaihtoehtoja (riippuu kamarin käytännöstä): He saavat käyttää viimeistä ”korkeinta” pinssiä, Past JC-pinssiä tai Kunniajäsen-pinssiä.

Badgen eli nimilapun käyttö

Badgea käytetään niin Suomessa kuin kansain­välisellä tasolla aina kokouksissa (ei kuitenkaan ilta-juhlassa). Käytä kokousjärjestäjän badgea koko ajan, sillä se on ns. sisäänpääsylippusi tilaisuuksiin.

GoldenBadge (entinen BlueBatch)

on Keskusliiton työvaliokunnan, hallituksen sekä kansallisten projektipäälliköiden nimilappu Suomessa. Badgeja ei käytetä kansainvälisissä kokouksissa. Siellä niitä käyttävät vain JCI:n hallituksen jäsenet.

NPP saa käyttää ko. nimilappua myös ko. vuoden jälkeen.

SilverBadge

Puheenjohtajat sekä aluevirkailijat käyttävät Suomes­sa hopean värisiä badgeja. Badge kiinnitetään kättelykäden puolelle eli oikealle.

Käätyjen käyttö

Käätyjä käytetään aina “tumman puvun” kanssa niin kamarin omissa, kansallisella tasolla kuin muiden ka­mareiden tilaisuuksissa. Käädyillä kunnioitat isäntää. Käädyt tulee riisua viimeistään klo 24.00.

HUOM! Varsinkin naispuoliset puheenjohtajat: Käätyjä ei saa kantaa paljaalla iholla!

Kansainvälisissä kokouksissa ainoastaan maan edustajat (NP:t) saavat käyttää JCI World Presidentin lisäksi käätyjä.

Tunnusnauhat, ribbonit

Kansainvälisillä kentillä JCI haluaa ribbonien (tunnis­tusnauha) käytöllä tuoda määrättyjä henkilöitä esille kansainvälisten kokouksen aikana. Yleisin ribbon on senaattoreilla (keltainen). Muita ovat lisäksi Foundation Members (esim. Phil Pugsley Patron rahastoon lahjoittaneet henkilöt) jne. Myös kamareiden puheenjohtajilla ja ensikertalaisilla on omat ribbonit. Ribbonin saat rekisteröitymispisteestä tai JCI Officesta (toimistosta) kokouspaikalla, jos olet sellaiseen oikeutettu.

Käyntikortit

Älä unohda käyntikortteja kotiin. Kokouksissa on hyvä mahdollisuus tavata myös sopivia business-kontak­teja.

Kansainväliset kokoukset

Useissa maissa käyntikort­tien vaihto on paljon suuremmassa arvossa kuin meillä. Mikäli mahdollista, painata käyntikorttisi eng­lanniksi tai esimerkiksi isäntämaan kielellä. Menettele näin erityisesti, jos toivot business-kontakteja. Muista, että kun vastaanotat käyntikortin: älä laita sitä heti taskuusi vaan katso sitä ja osoita, että pidät sitä arvossa. Voit myöskin tehdä kortin kääntöpuolelle jonkun muistiinpanon ko. henkilöstä, jotta muistat myöhemmin kenestä oli kysymys.

Kysy kamarikortteja kamarisi puheenjohtajalta. JCI-käyntikorttipohjat ovat saatavissa intrastamme.

Jäsenkortti

Suomen Nuorkauppakamarit ry toimittaa jokaiselle jäsenelle ns. jäsenkortin. Jäsenkorttia esittämällä saat yhteistyökumppaneilta jäsenetuja. Tietoja eduista löydät osoitteesta www.jci.fi. Jäsenkortin numero on myös tunnuksesi JCI-intraan.

JCI-Matrikkeli

Kansallinen matrikkeli on tarkoitettu jokaisen jäsenen käyttöön. Pyydä omasi kamarisi puheenjohtajalta.

Matrikkelitietoja ei saa ilman Keskusliiton lupaa käyttää muuhun kuin nuorkauppakamaritoimintaan/ -tarkoituksiin.

Palkinnot

Nuorkauppakamaritoiminnassa palkitaan kamareita ja jäseniä eri tasoilla. Kansallisella tasolla sopivista projekteista tai henkilöistä tehdään palkintohakemuksia, joista kansallinen palkintoraati valitsee voittajat. Alueilla tapa vaihtelee. Palkintoja joko haetaan tai jaetaan. Useilla alueilla Aluejohtaja päättää palkinnonsaa-jista. Myös kamareissa tavat vaihtelevat. Kamarissa voi olla myös haettavia, jaettavia ja eri kokoonpanoilla päätettäviä palkintoja. Kansainvälisissä palkinnoissa (niin eurooppa- kuin maailmanpalkinnot) toimitaan hakemusten ja kansainvälisen palkintotuomaroinnin kautta. Palkinnot jaetaan vuosittain Eurooppa- ja Maailmankokouksessa.

Kansalliset ehdokkaat

Kansalliset ehdokkaat (SNKK:n hallitusvirat) kampanjoivat syksyisin näkyvästi ympäri Suomen. Virkaansa heidät äänestävät Suomen puheenjohtajat. Vaalikokouksessa ehdokkaat erottuvat ehdokasnauhoilla tai ehdokasbadgella. He ovat tiukan tarkkailun alla aina äänestykseen asti.

Kantakortti

Jokaisen jäsenen tulee itse ylläpitää kantakorttiaan Online Matrikkelin kautta. Olet siitä itse vastuussa! Suositeltavaa on pitää myös omaa rinnakkaisversiota omalla koneella, kaiken varalta.

Ajantasalla olevilla Online -matrikkelin tiedoilla varmistat myös JCI-postin perille tulon.