Olutkoulutus BrewDog Turussa

Kirjoittaja: Elia Elenius
____2015-01-14 21.08.55

”Tä haisee ihan lanttulaatikolle, haha”, kuuluu huuto pöydän päästä. ”Ihan selkee pilaantunut marjamehu”, hihkuu kilpaileva tuomari. Läppä lentää ja nauru raikuu. Ihmiset ovat vapautuneita. Tässä koulutuksessa ei mukiin syljetä.

16. joulukuuta kymmenisen kamarilaista helsinkiläisvahvistuksin kokoontui Turun BrewDogin uudenkarheaan, postmodernisti sisustettuun pubimiljööseen kauan odotettuun olutkoulutukseen. Kouluttajana toimi anniskeluliikkeen ravintolapäällikkö Jarno Virkki.

Illan aluksi kävimme läpi BrewDogin historiaa. Puulaakinhan perusti kaksi skotti-kaverusta niinkin hiljattain kuin vuonna 2007. Nyt olutta myydään ympäri maailmaa, ja pubejakin on yli 40. Kuulemma kyseessä on maailmanhistorian nopeinten kasvanut panimo. Tiiviin oluenvalmistusinfon jälkeen – oluessa muuten on yleensä vettä, mallasta, hiivaa ja humalaa –siirryimme ripeästi itse asiaan.

Oikeaoppinen maistelu

Oikeaoppinen oluen nautiskelu on hivenen monivivahteisempi tapahtuma kuin se isältä opittu. Tarkemmin ottaen siinä on kolme vaihetta. Kulautteluun ei myöskään kelpaa mikä tahansa juomasarvi, vaan eri oluttyypeillä on omanlaisensa makua tukeva tötterö.

Oluen maistelun ensimmäisessä vaiheessa tarkastetaan nektarin väri. Lasi kohotetaan valonlähdettä kohden, jolloin nesteen koostumus tulee esiin. BrewDogin tuotteet ovat niin sanotusti suodattamattomia. Tällöin olut on väriltään sameaa, ja joukossa on silminnähtävää sakkaa. Tämä on hyvä asia. Sattumat tuovat tavaraan luonnetta ja makua.

Kun väri on todettu, alkaa oluen haistelu. Tuoksun analysoiminen aloitetaan huljuttelulla. Olutta pyöritellään lasissa, jotta siihen muodostuu vaahtoa. Vaahto rikkoo oluen koostumusta, jolloin eri tuoksut pääsevät ylevämmin estradille. Sitten ei muuta kuin nokka reippaasti lasiin ja keuhkot täyteen ilmaa.

Kolmas vaihe on oluen maistelu. Tärkeää on kulauttaa kerralla kunnolla. Optimaalinen määrä on noin kaksi kolmasosaa suun tilavuudesta. Näin neste pääsee kostuttamaan suun kaikkia osia.

Maistellut oluet

Punk India Pale Ale

Ensimmäisenä tarjoiltiin BrewDogin lippulaivatuote Punk IPA. Tämä Intia Pale Alea edustava juoma on väriltään vaalean kullankeltainen ja joukossa on huomattavaa sakkaa. Tuoksultaan olut on voimakkaan hedelmäinen. Tunnistettavia aromeja ovat mm. sitrus-, sekä mango- ja passionhedelmät.  Maku on kohtalaisen kitkerä, ollen kuitenkin IPA tyyppisten oluiden miedommasta päästä. IBU arvoltaan Punkki on 45, ja prosentteja löytyy 5.6.  IBU arvo kertoo oluen kitkeryydestä ja vaihteluväli on nollasta sataan, sadan ollessa voimakkain.

Tämä on hyvä perus IPA. Ei isoa dramatiikkaa, joten sopii moneen makuun. Arvosanaksi muotoutuu 4.5/5.

Five AM Saint Red Ale

Punkin jälkeen tuotiin eteen Five AM Saint, American Amber tyyppinen Red Ale. Väriltään olut on punertava, mutta läpikuultava. Tuoksuista voidaan tunnistaa paahteisuutta ja multaisuutta.  Myös lanttulaatikkoa mainostettiin. Maultaan olut on huomattavasti Punk IPA:a pyöreämpi. Hedelmäisen sijaan makua voi kuvata marjaiseksi. IBU-arvo tällä juomalla on 25, ja prosentteja kertyy tasan 5.

Sarjassaan Five AM Saint on vahva edustaja, mutta allekirjoittanut suosii oluessaan hivenen enemmän kitkeryyttä. Arvosanaksi 3.75/5.

Lizard Bride marja IPA

Kolmas olut oli jokeri. Vaikka kyseessä on IPA, voisi olutta erehtyä luulemaan lambiciksi, valmistuksessa on nimittäin käytetty runsaasti marjaa. Väriltään olut on kirkkaan punainen. Tuoksussa lyö läpi etenkin punaiset marjat, kuten vadelma, mutta myös keksi ja juustokakku. Maussa yhdistyy mielenkiintoisella tavalla IPA:n kitkeryys ja marjojen tuoma makeus.  IBU arvo on 40 ja prosentteja 5.5.

Tämä olut yllättää positiivisesti. Kikkailulla voi mennä joko pahasti metsään, tai sitten käsissä on puhdasta kultaa. Allekirjoittanut antaa tälle arvosanaksi 4.5/5. Tekee mieli juoda toinenkin.

Hinterland Imperial Stout

Neljäs olut on tämän joukon jäykintä. Väriltään keskiruskeassa imperial stout tyyppisessä oluessa on käytetty valmistuksessa laktoosia. Tuoksussa on voimakkaasti esillä mokka ja suklaa. Maku on pyöreä ja laktoosi tuo makuun maitomaisuutta. Vaikka IBU arvo on 85, ei kitkeryyttä juurikaan ole. Prosentteja on huikeat 9. Tämän juotuaan viimeistään humaltuu.

Vaikka en normaalisti ole tummien oluiden ystävä, ei tästä voi kuin tykätä. Melkein kuin joisi jääkahvia alkoholilla. Arvosanaksi vahva 4/5.

Kaiken kaikkiaan tilaisuus oli mainio kokemus. Kaksikymmentä euroa, ja minimissään kahdeksan henkeä vaativa tasting ei ole hinnalla pilattu. Rahalle saa hyvin vastinetta. BrewDog tekee hyvää olutta, eikä pelkää kokeilla uusia asioita. Pubin sisustuksesta myös plussaa. Ei ihme, että tämä panimo on nähnyt nopeaa kasvua.

20151216_181301 20151216_190407

You may also like...