Puheenjohtajalta: Erikoisen vuoden suhteellisen normaali päätös

Kolmen bisneksen vuosi, ei ehkä ihan sitä. Enemmin sen neljännen, joka tuli mukaan keväällä. Sen, missä huomio siirtyi kasvusta ja menestyksestä selviytymiseen.

Vuonna 2020 järjestettiin yksi yritysaamiainen ja peruttiin seitsemän. Järjestettiin yksi yritysvierailu ja peruttiin viisi. Järjestettiin yksi yhteislounas alueen kamarien kanssa, peruttiin yhdeksän. Ensin siirrettiin, sitten peruttiin. Jätettiin odottamaan toisia aikoja.

Samaan jonoon jäivät jo aiemmin lentoon lähtenyt kansainvälisyyden kehittäminen, kamarin sisäisten ammatillisten verkostojen, ns.’klubien’ luominen, seuraavan polven sidosryhmäyhteistyö, jne. Listaa voi jatkaa pitkään.

Toisaalta, vuonna 2020 tehtiin ja luotiin asioita, joita ei osattu ajatella eikä ennakoida. Keväästä saakka pidettiin yllä Auta Yrittäjää -kampanjaa, millä muistutettiin siitä, että yhteiskunnan on pysyttävä pyörimässä, ja että toisen hankinnat ovat toisen elanto. Autettiin konkreettisesti alueemme yrittäjiä pitämällä omaa toimintamme liikkeessä, esimerkein sekä teoin. Pyrittiin lisäämään tietoisuutta, ja tuomaan sitä asiakasvirtaa, vähänkin, mitä erityisesti äärimmäisiin vaikeuksiin joutunut ravintola- ja tapahtuma-ala tarvi.

Maaliskuun 2020 jälkeen järjestettiin vappumenut ja vapunvietto etänä, useita koulutuksia etänä, aluevaalikokous hybridinä ensimmäisenä kamarina Suomessa, oma vaalikokouksemme hybridinä, joulujuhla live- ja etäversiona. Muutama tapahtuma näki myös perinteisemmän olomuodon; kesäpäivät ja rapujuhlat jäivät mukavaksi muistoksi sen helpomman puolen olemassaolosta.

Oliko vuosi menestys, vai säilytys, vai jotain muuta, riippuu varmasti siitä mistä suunnasta asiaa katsoo. Itse näen, että se ei ollut se menestys mikä siitä piti tulla, mutta se oli menestys siinä olosuhteessa mihin jouduttiin.

On jopa erikoista katsoa, miten sellaiset asiat, joita kohdattiin keskellä tuntematonta ja joihin oltiin ensimmäisenä luomassa ratkaisuja, ovat nyt kaikkien kamarien, ja myös muiden toimijoiden arkipäivää. Luetteloa näistä yllä. Aurajoki oli edelläkävijä, mistä olen erityisen ylpeä. Me emme hetkeksikään antaneet sijaa ajatukselle, jossa toiminta loppuu, pysähtyy tai asiat jäävät tekemättä, toisin kuin moni, vaan tavalla tai toisella halusimme olla siinä joukossa, joka raivaa tietä, jota muut voivat kulkea perässä. Vastuullisuutta on monenlaista. Meidän valintamme tänä vuonna oli edellä mainittu.

Kuten totesin, kun kaikki mainitut tehdyt asiat ovat nyt kaikkien arkipäivää, asia voi unohtua. Mutta näin ei saisi olla. 

Ennustamisen vaikeus ja jatkuva olosuhteiden sekä toimintaympäristön muutos on vallitseva, toivottavasti tilapäinen, normaali. Vuosi 2021 tulee kohtaamaan omat haasteensa; mitkä, sen aika näyttää.

Kuten joulujuhlassa pitämässäni puheessa totesin, tavoitteena on olla kivitalo, ei korttitalo. Jokainen vuosi joko rakentaa edellisen päälle, tai säilyttää sen mitä on. Joko rakentaa, taikka varmistaa sen, ettei rakennelma sorru.

’One year to lead’ on tekijöilleen hieno mahdollisuus. Oppimisjärjestö-käsitteen merkitys avautui itsellenikin tänä vuonna uudella tavalla. Myönnän, että en ehkä täysin uskonut asiaan lähtiessäni, ja ehkä hieman itsevarmasti ’tulin tekemään’, havaitakseni viimeistään maaliskuussa, että oppimisvuosi tästä tulee itsellenikin. Kiitos tästä mahdollisuudesta.

Haluan esittää vielä kertaalleen äärimmäisen suuren kiitokseni hallitukselle 2020. Tiimille, joka ei kertaakaan tiputtanut hanskoja, ei edes siinä vaiheessa, kun viidettä kertaa muutetaan /siirretään /perutaan /uudelleen järjestetään samaa tapahtumaa, tai myydään uudelleen ja uudelleen kumppanuuksia aiempien peruessa. Porukalle, joka halusi olla se esimerkki mitä nämä ajat, ainakin mielestäni tarvitsee, ja jättää jälkeensä jotain säilyttämisen arvoista.

Ensi vuonna on uusien hienojen tekijöiden aika; parasta menestystä tulevaan! Siitä tulee hyvä.

Omasta puolestani toivon tässä vaiheessa kaikille hyvää vaihtuvaa vuotta ja onnellista uutta vuotta 2021. Aktiivisen tekemisen, osallistumisen ja esimerkin kautta.

Kiitos;

Samuli

 

 

 

You may also like...